Mütercim ve Tercümanlık Bölümü

Üniversitemiz Mütercim-Tercümanlık Bölümü İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı 2023-2024 Akademik Yılında Öğrenci Alımına Başlıyor

Anabilim Dalımız, Türkçe ve İngilizce dil bilinci gelişmiş, evrensel değerlere sahip, sentez yeteneği güçlü, mütercim tercümanlık mesleğinin etik değerlerini benimsemiş yazılı ve sözlü mütercim tercümanlar yetiştirme amacıyla kurulmuştur.

Anabilim Dalımız Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden mezun olmuş öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Müfredatımız evrensel ve bölgesel çeviri sahalarında çalışmak isteyen bir çevirmenin ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Müfredatımız çeviri meslegine yönelik günümüz teknolojik gelişmelerini takip edilerek oluşturulmuştur ve öğrencilerimize bu gelişmeleri çeviri sürecinde aktif bir şekilde kullandırmayı hedeflemektedir. Öğrencilerimiz müfredatın 3. Yarıyılında itibaren başlanacak pedagojik formasyon derslerini de alıp başarılı oldukları takdirde öğretmenlik sertifikasına da sahip olabiliceklerdir.

Müfredatımızda zounlu staj uygulaması yer almaktadır. Öğrencilerimiz bu staj sayesinde tercümanlık meslegine adım atarak meslegin gerekliklerini tanıyacaklar ve Türkiye’nin çeşitli kurum ve kuruluşmalarında hizmet vermeye hazır bir şekilde mezun olacaklardır.

Anabilimdalımızdan mezun olan öğrenciler kendi özel çeviri büralarını açabiliecekleri gibi Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyine bağlı kurum ve kuruluşlarda, Dışişleri Bakanlığı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Büyükelçilik ve Konsolosluklarda, üniversitelerin ilgili bölümlerinde, TRT ve diğer özel televizyon kuruluşlarında, bankalarda, uluslararası özel şirketlerde, uluslararası düzeyde organize edilen konferans ve toplantılarda, özel tercüme bürolarında ve çeşitli yayınevlerinde istihdam edilebileceklerdir.

Derslerimiz Trabzon Üniversitesi Merkez Kampüsünde (Fatih Eğitim Fakültesi Kampüsü) olacaktır.

Geleceğin mütercim tercümanlarını yetiştirecek olan Anabilim Dalımızın Üniversitemize ve bizi tercih edecek öğrencilerimize hayırlı olmasını dileriz